علت رنگ سبز و قهوهای بطریهای ماءالشعیر چیست؟ / پاسخ علمی و غیرمنتظره
به گزارش خبرمحور به نقل از عصر ایران، تا به حال پیش آمده که یک بطری ماءالشعیر را باز کنید، داخل یک لیوان شفاف بریزید و آن را زیر نور آفتاب قرار دهید و بعد از مدتی متوجه شدهاید که طعم آن شبیه لاستیک سوخته شده است؟ اگر این تجربه را داشتهاید، باید بدانید که عامل این طعم ناخوشایند یک واکنش شیمیایی خاص است که در صنعت ماءالشعیر به آن اسکانکی شدن (Skunking) یا Lightstrike گفته میشود.
این پدیده نه تنها باعث تغییر طعم میشود، بلکه تعیینکننده انتخاب رنگ بطریهای ماءالشعیر در طول چند قرن اخیر بوده است. داستان این واکنش شیمیایی به رازک، نور و حتی رنگ بطریها گره خورده است و همین مسئله باعث شده تا سه رنگ شیشه — قهوهای، سبز و شفاف — در صنعت نوشیدنی جایگاه ویژهای پیدا کنند.
هیولایی در بطری: «لایتاسترایک» چگونه رخ میدهد؟
برایآنکه بفهمیم چرا رنگ بطری اینقدر اهمیت دارد، ابتدا باید دشمن اصلی را بشناسیم: واکنشی زنجیرهای که در کسری از ثانیه میتواند طعم یک نوشیدنی عالی را نابود کند. اسکانکی شدن، فقط «ماندگی» نوشیدنی نیست، این پدیده، از تولد یک مولکول شیمیایی بسیار خاص و بسیار قوی حاصل میشود.
نور، ساختار مولکولی رازک را میشکند و از دلش ترکیبی متولد میشود که طعم و بوی ناخوشایندی میدهد
ماجرا از رازک شروع میشود؛ گیاهی که مسئول طعم تلخ و رایحهی گلمانند ماءالشعیر است. در فرایند جوشاندن، ترکیبهای تلخ رازک موسوم به آلفااسیدها، به ایزوآلفااسیدها (یا ایزوهومولونها) تبدیل میشوند. این مولکولها همان چیزیاند که ماءالشعیر را از یک نوشیدنی شیرین و یکنواخت به مایعی پیچیده و خوشطعم تبدیل میکنند.

سه آلفا اسید گیاه رازک، تلخی اصلی و مطلوب ماءالشعیر را ایجاد میکنند
اما همین مولکولهای کلیدی، در برابر نور آسیبپذیرند. البته نه فقط نور فرابنفش، که بخشهایی از نور مرئی در طیف آبی و بنفش (مشخصاً طولموجهای ۳۵۰ تا ۵۰۰ نانومتر) به ساختار شیمیایی ایزوآلفااسیدها حمله میکند. این برخورد مانند اصابت یک گلولهی فوتونی است: مولکول را میشکند و رادیکالهای آزاد بسیار ناپایداری آزاد میکند. حضور ویتامین B₂ (ریبوفلاوین) بهعنوان کاتالیزور، سرعت واکنش را چندبرابر میسازد.
رادیکالهای آزاد، در محیط نوشیدنی بیکار نمیمانند. آنها بهسرعت با ترکیبات گوگردی که بهطور طبیعی در نوشیدنی وجود دارند واکنش میدهند و حاصل این واکنش چیزی است به نام ۳-متیل-۲-بوتن-۱-تیول (MBT).



هیچ نظر! یکی از اولین.